Jak na pojištění zvířat?

Veterinární péče, zejména v případě závažných úrazů či dlouhodobých nemocí, může být finančně velmi náročná.  Jak se na tyto nepříjemné situace připravit a zajistit, že svému mazlíčkovi budeme moci dopřát tu nejlepší možnou péči? Na jaké situace se pojištění  vztahuje a co je třeba při výběru vhodného pojištění zvážit? Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting v článku vysvětluje, proč není pojištění mazlíčků jen volitelný luxus.

Jaká zvířata lze v Česku pojistit?

V České republice je možné pojistit hlavně psy a kočky. Některé pojišťovny však nabízejí také specializované produkty pro hospodářská zvířata a individuálně dovezené zvířecí druhy, jako jsou například pštrosi, hadi a jiná zvířata. Základní pojistné produkty se však většinou zaměřují na naše nejčastější domácí mazlíčky.

Kolik pojišťoven tuto službu nabízí?

Pojištění zvířat v současnosti nabízejí jen jednotky pojišťoven, avšak klienti mají možnost si vybrat z různých variant pojištění. Tyto produkty jsou specializované a maximálně splňují potřeby klientů. Můžete tak zvolit pojistku s rozličnými rozsahy krytí, od základní ochrany až po nadstandardní možnosti.

Co pojištění pokrývá?

Pojišťovny obvykle kryjí nejen veterinární výlohy za nechronické nemoci a ošetření zranění, ale také odpovědnost za škodu, kterou zvíře způsobí třetí osobě na majetku nebo zdraví. Dále je možné sjednat pojištění nákladů spojených s nalezením ztraceného zvířete, nákladů na opatrování v případě hospitalizace majitele, či pojištění proti odcizení zvířete. Některé typy pojištění dokonce hradí náklady na alternativní léčbu, jako je homeopatie nebo akupunktura.

Co ovlivňuje cenu pojištění?

Cenu pojištění ovlivňuje několik faktorů, zejména typ zvířete, jeho věk a plemeno. Každé plemeno má svá specifika, která mohou ovlivnit výši pojistného. Důležitou roli hraje i věk zvířete. Mladší zvířata jsou obvykle pojištěna levněji, zatímco ty starší mohou být buď pojištěna za vyšší cenu, nebo jim již pojišťovna pojištění vůbec neposkytne. Dále je nutné počítat se spoluúčastí, která obvykle činí 10 % z nákladů (minimálně však 1 000 Kč).

Musí mít zvíře „papíry“?

Průkaz původu není pro sjednání pojištění podmínkou. Podmínkou je však očkování, čip nebo tetování zvířete. Některé pojišťovny mohou také požadovat registraci.

Hodnotí pojišťovny před uzavřením pojištění zdraví zvířete?

V některých případech pojišťovny vyžadují vyplnění zdravotního dotazníku, avšak ne vždy. U zvířat, která trpí již známým onemocněním, se toto onemocnění na pojištění nevztahuje. V případě pojistné události si totiž pojišťovna zpravidla vyžádá veterinární zprávu k posouzení stavu zvířete.

Platí pojištění i v zahraničí?

To záleží na konkrétní pojišťovně. Některé pojišťovny zahrnují v základním krytí pouze Českou republiku, ale nabízí možnost rozšíření na území Evropy (EU) nebo na jednorázové cesty do zahraničí.

Karenční doba

Pojišťovny obvykle uplatňují tzv. karenční dobu, což je ochranné období, během kterého není možné uplatnit pojistné plnění. Čekací doby se liší podle druhu pojištění, např. pro úrazy může být čekací doba 3 dny, zatímco pro nemoci 30 dní. U složitějších zdravotních problémů, jako jsou ortopedické diagnózy, může karenční doba trvat až 6 měsíců. Záleží vždy na podmínkách konkrétní pojišťovny.

Jaká je průměrná cena pojištění a na co si dát pozor?

Cena pojištění se pohybuje v širokém rozmezí v závislosti na zvoleném produktu a konkrétním zvířeti. Pro základní krytí může cena začínat kolem 300 korun měsíčně, zatímco pro nadstandardní varianty se může vyšplhat výše. Roční limit pojištění se pohybuje od 10 000 korun do 120 000 korun. Vždy je však důležité si před uzavřením smlouvy přečíst všechny podmínky a zvolit pojištění, které bude nejlépe vyhovovat jednak vlastní potřebám tak pojišťovaného zvířete.